Univerzalna sportska škola 2021-2022

Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog školskog sportskog saveza o provođenju programa Univerzalne sportske škole u šk.god. 2021.-2022., program će Školski sportski savez Varaždinske županije provoditi u 27 odjeljenja.

Kalendar provođenja programa: u I. obrazovnom razdoblju od 04.10.2021.

UPUTE VODITELJIMA: Upute za ispunjavanje mjesečnih izvješća voditeljima u programu USŠ-a

UPUTE ZA PROVOĐENJE, ABECEDA USŠ, TESTOVI, IGRE I PRIRUČNIK ZA VODITELJE preuzmite ne linku: https://skolski-sport.hr/uss

Odjeljenja-potpisani UOD i lista odjeljenja na čekanju

Izjava ravnatelja-USŠ

suglasnost roditelja – USŠ

UOD-USŠ-21-22-ŠSSVŽ

HŠSS će Voditeljima dostaviti pristupne podatke za  PORTAL UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE za unos mjesečnih izvještaja do 02. u mjesecu. Po unosu izvještaja u Portal,  isti se printa  te se pravilno ispunjeni i ovjereni od ravnatelja škole skenirani šalje mailom na email: univerzalna.vjezbaonica@gmail.com  ROK: do 05.og u mjesecu za prethodni mjesec.

Univerzalna sportska škola za svu djecu potpuno je besplatna.

Program Univerzalne sportske škole (USŠ) provodi se od 2007. godine . Univerzalna sportska škola namijenjena je učenicima od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole. Cilj programa univerzalne sportske škole uključivanje je što većeg broja najmlađih učenika u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. Program univerzalne sportske škole provode se dva puta tjedno po 45 minuta tijekom cijele školske godine.

Ipak, potrebno je istaknuti kako upravo Univerzalna sportska škola može predstavljati temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportaša, jer stjecanjem većeg broja motoričkih znanja u ranijim fazama sportskog razvoja iz raznih sportskih grana omogućuje uspješniju sportsku specijalizaciju kasnije. U programu USŠ mogu raditi samo osobe koje zadovoljavaju kriterije za rad s djecom u okviru izvannastavnih školskih sportskih aktivnosti koji su propisani u Zakonu o športu čl. 60. stavak 3. (Osobe koje imaju odgovarajuću stručnu spremu na razini sveučilišnog studija i ispunjavaju uvjete za učitelja odnosno nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture sukladno posebnom propisu). Rad univerzalnih sportskih škola sastavni je dio djelovanja školskoga sportskog društva.

Motorički se sadržaji biraju prema mogućnostima djece te dobi. Satovi USŠ se dva puta tjedno odvijaju u školskim dvoranama i traju 45 minuta. Dijagnostika antropometrijskih karakteristika, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece provodi se dva puta godišnje (inicijalno i finalno provjeravanje). Na osnovi dobivenih rezultata prati se individualni i grupni napredak, utvrđuju se nedostaci, te se valorizira  cjelokupan program.

© ŠŠS Varaždinske županije 2011